Golonka z indyka z frytkami z batatów i mizerią

Golonka z indyka z frytkami z batatów i mizerią

Pełnowartościowa, bezglutenowa, niskowęglowodanowa potrawa. Wskazana dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi, dla osób o średniej aktywności fizycznej, dla kobiet.

Składniki z Boxa

  • golonki z indyka w marynacie (ok 0,8 kg - 2os, 1,6kg - BOX Rodzinny) z:
    • świeży rozmaryn
    • wędzona papryka
    • suszony tymianek
    • cebula
    • czosnek
    • oliwa z oliwek
    • wędzona papryka
    • sól i pieprz
  • świeży koperek
  • bataty
  • zielone ogórki
  • jogurt grecki
  • biały cukier
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

patelnia, piekarnik, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

kilka minut przygotowanie, pasywne duszenie ok 120 minut

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Mięso z indyka bogate jest lekkostrawne białko. Dostarcza witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i rozwoju układu nerwowego. Mięso z uda indyka to źródło mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek oraz cynku wspierającego system immunologiczny. Bataty to źródło węglowodanów oraz związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Bulwy zawierają również wit. B6, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Dodatkowo to źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Probiotyki zawarte w jogurcie wspomagają proces rozwoju przyjaznych kultur bakterii w jelitach, zapobiegając rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. Jogurt to również źródło wapnia ważne w profilaktyce osteoporozy.