Golonka z indyka z frytkami z batatów i mizerią

Golonka z indyka z frytkami z batatów i mizerią

Pełnowartościowa, bezglutenowa, niskowęglowodanowa potrawa. Wskazana dla osób dbających o linię i o stabilny poziom cukru we krwi, dla osób o średniej aktywności fizycznej, dla kobiet.

Składniki z Boxa

  • golonki z indyka
  • świeży rozmaryn
  • świeży koperek
  • suszony tymianek
  • wędzona papryka
  • liście laurowe
  • czosnek
  • oliwa z pestek winogron
  • cebula
  • bataty
  • zielone ogórki
  • jogurt grecki
  • biały cukier
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

120 minut (marynata 8-24h)

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Mięso z indyka bogate jest lekkostrawne białko. Dostarcza witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i rozwoju układu nerwowego. Mięso z uda indyka to źródło mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek oraz cynku wspierającego system immunologiczny. Bataty to źródło węglowodanów oraz związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Bulwy zawierają również wit. B6, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Dodatkowo to źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Probiotyki zawarte w jogurcie wspomagają proces rozwoju przyjaznych kultur bakterii w jelitach, zapobiegając rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. Jogurt to również źródło wapnia ważne w profilaktyce osteoporozy.