Wieprzowina z salsą z fenkułu i sałatką z bakłażana

Wieprzowina z salsą z fenkułu i sałatką z bakłażana

Bezlaktozowa, bezglutenowa, niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa potrawa. Wskazana dla osób z obniżoną przemianą materii, budujących masę mięśniową, dbających o szczupłą sylwetkę, dla wzmocnienia odporności.

Składniki z Boxa

  • schab wieprzowy (ok 350G - 2 os, ok 600g - BOX Rodzinny)
  • fenkuł
  • jabłka
  • świeża szałwia
  • cytryny
  • bakłażan
  • ziemniaki
  • czerwona cebula
  • papryczka chili
  • czosnek
  • ocet winny czerwony BIO
  • pomidorki cherry
  • cukier brązowy
  • mielony koper włoski
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik, papier do pieczenia

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • siarczyny w occie winnym

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest bardzo dobrym źródłem witaminy B1 oraz pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji organizmu. Zawarte w szałwii olejki eteryczne mają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Fenkuł i bakłażan to źródło błonnika, który nie tylko syci ale również obniża poziom cholesterolu. Posiadają właściwości detoksykacyjne, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, manganu, miedzi, witamin: C, K, i razem z cytryną pozytywnie wpływają na wzmocnienie organizmu. Dzięki dużej zawartości przypraw danie usprawni pracę układu trawiennego i przyspieszy metabolizm.