Wege risotto z ekologicznymi warzywami

Wege risotto z ekologicznymi warzywami

Bezglutenowa i niskobiałkowa potrawa. Wskazana dla sportowców zarówno kobiet jak i mężczyzn, jako posiłek przedtreningowy.

Składniki z Boxa

  • dynia ekologiczna
  • cukinia ekologiczna
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • świeża szałwia
  • ryż arborio
  • masło
  • cebula szalotka
  • ser parmezan DOP
  • olej słonecznikowy BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, mała patelnia, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Dynia dostarcza dużo potasu, magnezu, wapnia, a także żelaza – istotnego w diecie kobiet . A ze względu na wysoką zawartość cynku, dynia polecana jest mężczyznom w celu profilaktyki przerostu gruczołu krokowego. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze - karotenoidy, tokoferol – wit. E, kwas askorbinowy – wit. C oraz błonnik pokarmowy. Cukinia zawiera witaminy z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów. Ryż jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez organizm, ma właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na serce.