Halibut z puree dyniowym i domowymi piklami z ogórka

Halibut z puree dyniowym i domowymi piklami z ogórka

Danie bezglutenowe, białkowo – tłuszczowe, niskowęglowodanowe. Wskazane dla osób pracujących umysłowo, uczących się, narażonych na stres.

Składniki z Boxa

  • filet z halibuta
  • dynia piżmowa lub hokkaido
  • olej rzepakowy BIO
  • mąka pszenna BIO
  • olej z pestek dyni BIO
  • bulion warzywny w płynie (100% naturalne składniki)
  • masło
  • śmietana
  • cytryna
  • zielony ogórek
  • ocet ryżowy
  • czarnuszka
  • ziarna kolendry
  • świeża kolendra
  • cukier

Potrzebny sprzęt

blender, patelnia, obieraczka do warzyw

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Halibut to bogate źródło lekkostrawnego białka oraz selenu, fosforu, witaminy B12 , A  oraz witaminy D3. Dynia ma właściwości antyoksydacyjne (dzięki dużej zawartości b-karotenu), przeciwbakteryjne i oczyszczające organizm oraz zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika. Masło i śmietana kremówka to  skondensowany tłuszcz mleczny, jest on źródłem CLA – sprzężonego kwasu linolowego o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym. Dodatkowo występują fosfolipidy t.j. lecytyna i sfingomielina, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, zdolność zapamiętywania, koncentracji.