Pieczony pstrąg z warzywnym bulgurem

Pieczony pstrąg z warzywnym bulgurem

Pełnowartościowa potrawa. Wskazana dla osób ze zwiększonym wysiłkiem umysłowym, potrzebujących koncentracji oraz narażonych na stres, dla osób aktywnych oraz o umiarkowanej aktywności fizycznej.

Składniki z Boxa

  • filet z pstrąga
  • czosnek
  • cytryna
  • cynamon
  • kolendra mielona
  • kumin mielony
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • kasza bulgur BIO
  • czerwona komosa ryżowa BIO
  • cebula szalotka
  • pomidorki cherry
  • zielony ogórek
  • świeży tymianek
  • świeża mięta
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

2 małe garnki, naczynie żaroodporne, piekarnik, praska do czosnku, ręcznik papierowy, tarka, sitko

Czas przygotowania

45 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

Pstrąg dostarcza kwasów omega 3, pełnowartościowego białka, ma niewiele kalorii, sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu. Kasza bulgur wspomaga leczenie anemii, ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego. Jest bogata w wit. z grupy B i magnez - substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną, poprawiają pamięć i myślenie, przeciwdziałają stanom lękowym. Komosa ryżowa zawiera saponiny, które mają działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i immunostymulujące. Posiada ona dużą ilość flawonoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Obecność czosnku, cytryny i licznych przypraw poprawią pracę układu pokarmowego oraz pozytywnie wpływa na odporność.