Burger halloumi z ananasem i frytkami z batatów

Burger z halloumi i ananasem i frytkami z batatów

Pełnowartościowa , niskobiałkowa i wysokoenergetyczna potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed treningiem, dla osób narażonych na szkodliwe działanie substancji toksycznych np. dla palaczy.

Składniki z Boxa

  • czerwona kapusta
  • marchew
  • biała rzodkiew
  • świeże zioła
  • limonka
  • olej słonecznikowy BIO
  • przyprawy
  • ostra pasta paprykowa
  • ser halloumi
  • bułki do burgerów
  • ananas
  • sałata rzymska mini
  • bataty
  • masło
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia, piekarnik, papier do pieczenia, tarka

Czas przygotowania

45 minut

Alergeny

  • laktoza
  • gluten

Opinia dietetyka

Ser halloumi jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E i K a także fosfor, magnez, potas, sód i wapń – składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bataty przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, zawierają węglowodany, które wolno się wchłaniają. Bułki do burgerów są szybko dostępnym źródłem energii. Kapusta czerwona zawiera antocyjany, które posiadają zdolności przeciwutleniające, chroniące nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu oraz zmiany nowotworowe. Antocyjany działają przeciwalergicznie oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Kapusta czerwona jest źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C, a duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci.