Ekologiczne wege kotleciki z makaronem orkiszowym i serem pecorino

Ekologiczne wege kotleciki z makaronem orkiszowym i serem pecorino

Pełnowartościowa i niskotłuszczowa potrawa wspomagająca pracę układu krążenia, wskazana dla całej rodziny szczególnie dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz aktywnych fizycznie i dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • ciecierzyca BIO
  • makaron orkiszowy BIO
  • jaja BIO
  • płatki owsiane BIO
  • sos pomidorowy BIO
  • ekologiczna cukinia
  • świeża bazylia BIO
  • czosnek polski
  • włoski ser owczy pecorino
  • suszona bazylia
  • suszone oregano flores Peru
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

ręczny blender, piekarnik, garnek, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • jajo kurze

Opinia dietetyka

Makaron orkiszowy dostarcza dużą ilość węglowodanów i błonnika oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwii.co daje naszemu organizmowi energię oraz uzupełnia uszczuplone rezerwy glikogenu. Ciecierzyca posiada duże ilości kwasu foliowego oraz żelaza dzięki czemu zapobiega anemii a przez zawarty w niej i w pomidorach potas wspomaga pracę układu krwionośnego. Płatki owsiane na tle innych zbóż wyróżniają się wyższą wartością odżywczą, w szczególności zawierają witaminy z grupy B i E oraz żelazo, cynk, magnez i potas. Ser owczy zawiera dużą ilość białka (niemal dwukrotnie więcej od sera z mleka krowiego) i dostarczy drogocennych aminokwasów egzogennych.