Ekologiczne wege kotleciki z makaronem orkiszowym i serem pecorino

Wege kotleciki z pomidorowymi tagliatelle i serem pecorino

Pełnowartościowa i niskotłuszczowa potrawa wspomagająca pracę układu krążenia, wskazana dla całej rodziny szczególnie dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, z nadciśnieniem i dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • ciecierzyca
  • makaron tagliatelle z dodatkiem suszonych pomidorów
  • jaja BIO
  • płatki owsiane BIO
  • sos pomidorowy BIO
  • włoski ser owczy pecorino
  • cukinia
  • rukola (lub świeża bazylia)
  • czosnek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

ręczny blender, piekarnik, garnek, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • jajo kurze

Opinia dietetyka

Makaron dostarcza dużą ilość węglowodanów co daje naszemu organizmowi energię oraz uzupełnia uszczuplone rezerwy glikogenu, ma mało sodu i nie zawiera cholesterolu. Ciecierzyca posiada duże ilości kwasu foliowego oraz żelaza dzięki czemu zapobiega anemii a przez zawarty w niej i w pomidorach potas wspomaga pracę układu krwionośnego. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B i E oraz żelazo, cynk, magnez i potas. Ser owczy zawiera dużą ilość białka (niemal dwukrotnie więcej od sera z mleka krowiego) i dostarczy drogocennych aminokwasów egzogennych.