Ekologiczne wege kotleciki z soczewicy z ziemniaczkami i marchewką

Ekologiczne wege kotleciki z soczewicy z ziemniakami i marchewką

Pełnowartościowa i niskotłuszczowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych umysłowo oraz fizycznie, dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, z obniżoną przemiana materii.

Składniki z Boxa

  • czerwona soczewica BIO
  • jaja kurze ekologiczne
  • ziemniaczki
  • szalotka
  • suszone pomidory
  • świeża kolendra
  • imbir
  • marchew
  • miód
  • tymianek
  • czosnek
  • bułka tarta premium
  • olej słonecznikowy BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, łyżkę masła, arkusz papieru do pieczenia

Potrzebny sprzęt

dwa garnki, dwie patelnie

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • jaja kurze
  • miód

Opinia dietetyka

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Ponadto zawiera błonnik, który sprzyja redukcji poziomu "złego" cholesterolu we krwi oraz zapewnia uczucie sytości.  Korzenie imbiru zawierają  witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznychi żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Imbir poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności. Substancje zawarte w tej przyprawie usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach. Ziemniaki dostarczą węglowodanów złożonych, które są źródłem energii.