Filet z dorsza z sosem koperkowym, karmelizowaną marchewką i puree ziemniaczanym

Filet z dorsza z sosem koperkowym, karmelizowaną marchewką i puree ziemniaczanym

Potrawa bezglutenowa, pełnowartościowa. Wskazana dla osób dbających o serce, osób z nadciśnieniem tętniczym oraz aktywnych fizycznie.

Składniki z Boxa

  • filety z dorsza
  • śmietanka 31%
  • cytryna
  • cebula szalotka
  • marchew
  • masło
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy BIO
  • oliwa z oliwek z Krety
  • świeży koperek
  • biały cukier
  • ziemniaki
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól.

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, ręcznik papierowy, tłuczek do ziemniaków lub blender

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Dorsz jest źródłem składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E. Zawarte w rybie oraz w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają układ nerwowy, redukują ryzyko chorób nowotworowych, zmniejszają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, podobne działanie ma marchewka, która dodatkowo poprawia kondycje naszej skóry. Kmin usprawnia pracę układu pokarmowego. Potrawa obfituje w potas obniżający ciśnienie krwi.