Filet z kaczki z sosem bigarade jarmużem i gnocchi rozmarynowym

Filet z kaczki z sosem bigarade, jarmużem i gnocchi rozmarynowym

To uroczyste, wieloskładnikowe i wyjątkowe danie dostarczy Wam dużo energii.  Pełnowartościowa potrawa dla całej rodziny z obłędnym sosem bigarade. Polecamy ją na weekend, kiedy macie więcej czasu na gotowanie.

Składniki z Boxa

  • filety z kaczki
  • świeży rozmaryn
  • masło
  • jarmuż
  • bulion drobiowy w płynie
  • ocet balsamiczny IGP z Modeny
  • cukier puder
  • cytryna
  • pomarańcze
  • gnocchi
  • czosnek
  • dynia piżmowa
  • śmietana 30%
  • anyż
  • cynamon
  • goździki
  • kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • gałka muszkatołowa
  • ser Grana Padano DOP

Potrzebny sprzęt

2 garnki, 2 patelnie, piekarnik, ręcznik papierowy, tarka, arkusz papieru do pieczenia, moździerz

Czas przygotowania

90 minut

Alergeny

gluten, laktoza, seler

Opinia dietetyka

Pierś z kaczki charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, fosforu i cynku. Zawiera też dawkę magnezu, potasu i cholesterolu. W maśle znajdziemy fosfolipidy, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, zdolność zapamiętywania, koncentracji i ułatwiają szybką regenerację organizmu przy dużym wysiłku fizycznym. Masło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K, jednak jest wysokokaloryczne więc osoby dbające o linię nie powinny spożywać go w nadmiarze. Gnocchi dostarczą energetycznych węglowodanów, pomarańcze wit. C, beta-karoten i witamin z grupy B a także flawonoidów. Jarmuż to skarbnica błonnika, witamin - C i K, soli mineralnych - wapnia i potasu oraz chlorofilu, który ma działanie przeciwutleniające i wspomagające procesy oczyszczania organizmu.