Gnocchi z pancettą i zielonym groszkiem

Gnocchi z pancettą i zielonym groszkiem

Potrawa pełnowartościowa, wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed treningiem.

Składniki z Boxa

  • kluseczki gnocchi
  • włoska pancetta DOP
  • zielony groszek
  • ser pecorino DOP
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • śmietanka 30%
  • młody szpinak
  • czosnek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek 

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • laktoza
  • gluten

Opinia dietetyka

Kluseczki gnocchi oraz zielony groszek bogate są w węglowodany a jednocześnie mają mniej kalorii niż tradycyjny makaron. Pancetta uzupełni potrawę w tłuszcz nasycony oraz białko. Ser Pecorino z mleka owczego posiada wysoką zawartość sprzężonego kwasu linolowego (CLA), ważnego w profilaktyce chorób układu krążenia, nowotworów oraz starzenia się organizmu. Dodatkowo posiada kwasy tłuszczowe omega 3 tak jak oliwa z oliwek o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i wzmacniającym odporność organizmu. Zielony groszek wzmocni naszą odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.