Kotlety wieprzowe z dyniowym gnocchi

Kotlety wieprzowe z dyniowym gnocchi

Pełnowartościowa, bogatoodżywcza potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, dla kobiet w stanach niedoborów żelaza, w anemii oraz przy obniżonym nastroju.

Składniki z Boxa

  • karkówka wieprzowa
  • olej słonecznikowy BIO
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • bulion warzywny w płynie
  • masło
  • mąka pszenna BIO
  • gnocchi
  • czosnek
  • dynia
  • świeży tymianek
  • śmietana 30%

Potrzebny sprzęt

garnek, 2 patelnie

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

W wieprzowinie oraz w dyni występują dobrze przyswajalne żelazo oraz cynk  Karkówka zawiera dużą ilość witaminy B12, która wspomaga wzrost tkanek, produkcję czerwonych krwinek oraz działa antydepresyjnie. Mięso wieprzowe jest przede wszystkim cennym źródłem białka a także tłuszczu oraz witamin: A, D, E, K. Kluseczki gnocchi są źródłem węglowodanów, dodających energii. Dynia dostarcza dużo potasu, magnezu oraz wapnia. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze - karotenoidy, tokoferol, witaminę E, kwas askorbinowy, witaminę C oraz błonnik pokarmowy. Pomaga w walce ze stanami zapalnymi i bakteriami.