Łosoś ze słodkim sosem chili, chrupiący ryż, świeże pikle z ogórka

Łosoś ze słodkim sosem chili, chrupiący ryż, świeże pikle z ogórka

Pełnowartościowe, bezglutenowe i zbilansowane danie ze słodkim i delikatnie ostrym sosem chili. Wskazane dla osób z niedoborami witaminy D i dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • filet z łososia norweskiego
  • ryż basmati
  • sambal oelek
  • zielony ogórek
  • ocet ryżowy
  • sezam
  • miód
  • cukier brązowy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

30  minut

Alergeny

  • siarczyny w occie ryżowym
  • laktoza
  • miód
  • ryba

Opinia dietetyka

Łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a także to źródło pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym.  Ryż bogaty w węglowodany dostarczy nam energii, jest ponadto bogaty w błonnik oraz mikroelementy (mangan, cynk, fosfor, selen) oraz witaminy z grupy B. Chili podkręci nasz metabolizm, zaś zawarta w niej kapsaicyna wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.