Polędwiczki w sosie z morelami świeżym tymiankiem, ziemniakami i bobem

Polędwiczki w sosie z morelami świeżym tymiankiem, bobem i ziemniakami

Bezglutenowa wieloskładnikowa potrawa dla całej rodziny. Wskazana dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu, oraz dla kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • polędwiczki wieprzowe
  • ziemniaki
  • bób
  • świeże morele
  • świeży tymianek
  • olej słonecznikowy BIO
  • miód
  • śmietana kremowa
  • polski wiosenny czosnek
  • cebula
  • potrzebujesz mieć w domu: 50 ml białego wina (opcjonalnie), sól i pieprz

Potrzebny sprzęt

mały i średni garnek, patelnia

Czas przygotowania

 30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • miód

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest bogata w białko, w witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ze względu na niski poziom sodu spożycie mięsa nie wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi. Morele są bogate w witaminy i mikroelementy takie jak: witaminy A, C, E, potas, błonnik i beta-karoten. W caniu znajduje się bób w ilości, które zaspokoi 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, przez co danie jest szczególnie polecane dla kobiet w ciąży.