Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Pełnowartościowa, bezglutenowa i bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • krewetki
  • ryż arborio
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • pomidorki cherry (ok 60g)
  • rukola
  • masło
  • olej rzepakowy BIO
  • czosnek
  • papryczka chili (do wykorzystania opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • szalotka
  • potrzebujesz mieć w domu: kieliszek białego wytrawnego wina, sól

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza
  • krewetki
  • siarczyny (wino)

Opinia dietetyka

Makaron to źródło węglowodanów, które dostarcza energii. Krewetki dostarczają pełnowartościowego białka. Są również skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Krewetki zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków. Krewetki dzięki zawartości karotenoidu - astaksantyny - mają właściwości przeciwzapalne. Astaksantyna jest korzystna dla układu nerwowego oraz układu mięśniowego. Pomidorki oraz czosnek pomogą wzmocnić pracę układu odpornościowego. Natka pietruszki dostarczy wit. C oraz pomoże w usuwaniu nadmiaru wody w organizmie.