Tymiankowy indyk z ziemniakami i szparagami z gremolatą

Tymiankowy indyk z ziemniakami i szparagami z gremolatą

Sezonowe, pełnowartościowe bezlaktozowe i bezglutenowe danie dla całej rodziny z ziemniakami do ugotowania na 3 różne sposoby. Danie wskazane dla osób pracujących przy komputerze, narażonych na stres. Jako posiłek po treningu dla budowania masy mięśniowej.

Składniki z Boxa

  • filet z indyka w tymiankowej marynacie
  • świeże zielone szparagi
  • ziemniaki
  • olej rzepakowy BIO
  • olej słonecznikowy BIO
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

25-60 minut (w zależności od sposobu przygotowania ziemniaków)

Alergeny

  • siarczyny w białym winie (z marynaty)

Opinia dietetyka

Mięso z indyka, to źródło łatwoprzyswajalnego białka. Jest lekkostrawne o niskiej zawartości tłuszczu. Zawarte w czosnku, natce pietruszki i cytrynie substancje mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Potrawa dzięki szparagom jest bogata w sole mineralne tj. kwas foliowy , wit. B6 i żelazo, co szczególnie wpływa pozytywnie na osoby ze skłonnościami do niedokrwistości.