Filety z sandacza z sałatką śródziemnomorską

Filety z sandacza z sałatką śródziemnomorską

Zdrowe i pyszne danie z rybą i bogatą w składniki sałatką. Danie pełnowartościowe i bezglutenowe. Danie jest wskazane dla osób, które chcą zbudować masę mięśniową oraz usprawnić prawidłową pracę organizmu.

Składniki z Boxa

  • filety z sandacza
  • biała fasola BIO
  • komosa ryżowa czerwona BIO
  • komosa ryżowa biała BIO
  • rukola
  • czarne oliwki
  • grecki ser feta
  • oliwa z oliwek z Krety
  • oliwa z oliwek extra virgin PDO Sitia z Krety
  • cytryna
  • świeży tymianek
  • ocet balsamiczny IGP z Modeny
  • czosnek
  • suszona bazylia
  • suszony tymianek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

arkusz papieru do pieczenia, blender, garnek, ręcznik papierowy, piekarnik

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny z octu balsamicznego

Opinia dietetyka

Potrawa doskonała po treningu. Potrawa bogata w białko, ze względu na obecność komosy, fasoli oraz sandacza, posiada wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jest źródłem fosforu biorącego udział w budowie kości i zębów. Obecność w potrawie bazylii, oliwek oraz błonnika z fasoli powoduje usprawnienie trawienia i obniżanie poziomu cholesterolu. A zawarta w sałatce rukola to liczne witaminy: K, C, A, B i foliany, dzięki którym możliwe jest nie tylko wzmocnienie organizmu, ale także tonizacja i regeneracja wszystkich komórek.