Filet z miruny nowozelandzkiej z sałatką śródziemnomorską

 Filet z miruny nowozelandzkiej z sałatką śródziemnomorską

To pełnowartościowe danie jest bogate w zdrowe składniki danie pełnowartościowe i polecamy je dla osób z nietolerancją glutenu, dla osób dbających o zrównoważoną bogatą w warzywa dietę.

Składniki z Boxa

  • filety z miruny nowozelandzkiej (opcjonalnie filet z dorsza) - ok 300g 2os, 600g - BOX Rodzinny
  • biała fasola BIO
  • komosa ryżowa BIO
  • grecki ser feta (mleko kozie i owcze)
  • rukola
  • czarne oliwki
  • cytryna
  • świeży tymianek
  • ocet balsamiczny IGP z Modeny
  • czosnek
  • suszona bazylia
  • suszony tymianek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

arkusz papieru do pieczenia, garnek, ręcznik papierowy, piekarnik

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny z octu balsamicznego

Opinia dietetyka

Potrawa doskonała po treningu. Potrawa bogata w białko, ze względu na obecność komosy, fasoli oraz białej ryby, posiada wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jest źródłem fosforu biorącego udział w budowie kości i zębów. Obecność w potrawie bazylii, oliwek oraz błonnika z fasoli powoduje usprawnienie trawienia i obniżanie poziomu cholesterolu. A zawarta w sałatce rukola to liczne witaminy: K, C, A, B i foliany, dzięki którym możliwe jest nie tylko wzmocnienie organizmu, ale także tonizacja i regeneracja wszystkich komórek.