Risotto ze szparagami, parmezanem i zielonym pesto

Risotto ze szparagami, parmezanem i zielonym pesto

Wegetariańska pełnowartościowa, bezglutenowa potrawa ze śladową ilością laktozy. Wskazana dla całej rodziny a w szczególności dla kobiet i osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • ryż arborio
  • ser parmezan DOP
  • naturalny bulion warzywny płynie
  • świeże zielone szparagi
  • świeże zielone pesto
  • szalotka
  • oliwa z oliwek extra vIrgin
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, opcjonalnie (kieliszek białego wytrawnego wina)

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler
  • laktoza

Opinia dietetyka

Ryż Arborio podobnie jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii, pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Szparagi mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i chronią przed miażdżycą dzięki zawartości przeciwutleniaczy: kwasu foliowego,  karotenów, witamin K, C i A. Są także bogatym źródłem składników mineralnych: miedzi, selenu, fosforu, manganu, cynku, żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Parmezan jest źródłem pełnowartościowego białka, jest bogaty w wapń a  także  fosfor, cynk, magnez, miedzi i selen. Pod kątem witamin ser parmezan bryluje jako bardzo dobre źródło witamin B12 i B2.