Wegańskie czerwone curry na ekologicznym mleku kokosowym

Wegańskie czerwone curry na ekologicznym mleku kokosowym

Wegańska pełnowartościowa, bezglutenowa, bezlaktozowa potrawa o wyraźnym pikantnym smaku. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i po treningowy.

Składniki z Boxa

  • najwyższej jakości ekologiczne mleko kokosowe (skład: ekstrakt z kokosa ekologicznego 76%, woda)
  • tofu
  • liczi
  • ryż basmati Premium
  • pasta czerwone curry
  • pieczarki
  • brokuły
  • limonka
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • sezam
  • potrzebujesz mieć w domu: szczyptę soli, 1-2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe wpływa na wzrost przyswajania wapnia (Ca), korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych w organizmie. Liczi dzięki zawartości polifenoli ma działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe. Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych, które dodadzą energii. Dzięki dużej zawartości chili, czosnku i imbiru danie ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii.