Winogronowe bio orecchiette z mozzarellą

Winogronowe bio orecchiette z mozzarellą

Potrawa pełnowartościowa, wysokoenergetyczna. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek okołotreningowy.

Składniki z Boxa

  • makaron orecchiette BIO
  • oliwa z oliwek z Krety PDO Sitia
  • winogrona BIO
  • świeża bazylia BIO
  • włoska mini mozzarella
  • cebula szalotka
  • czosnek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten

Opinia dietetyka

Makaron oraz winogrona są źródłem węglowodanów. Resweratrol, polifenol obecny w czerwonych winogronach wykazuje właściwości ochronne przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej, posiada właściwości wygaszające stany zapalne a także działanie przeciwnowotworowe. Ser mozzarella to źródło białka oraz kwasów tłuszczowych m.in. kwasu linolowego pomagającego w spalaniu tkanki tłuszczowej, wykazuje także działanie antybakteryjne.