Polędwica z dorsza z gulaszem z chorizo i ciecierzycy

Polędwica z dorsza z gulaszem z chorizo i ciecierzycy

Pyszne połączenie ryby z hiszpańską kiełbasą chorizo i zdrową ciecierzycą. Potrawa pełnowartościowa, wysokobiałkowa, bezglutenowa i bezlaktozowa..

Składniki z Boxa

  • polędwica z dorsza
  • oryginalna hiszpańska kiełbasa chorizo
  • bulion drobiowy BIO w płynie (gotowany co najmniej 12 godzin)
  • ciecierzyca BIO
  • oliwa extra virgin PDO z Krety
  • cytryna
  • czosnek
  • biała cebula
  • marchew
  • przyprawy
  • ziemniaki
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

patelnia, piekarnik

Czas przygotowania

50 minut

Alergeny

  • seler

Opinia dietetyka

Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, chcących budować masę mięśniową, jako posiłek potreningowy, dla dzieci, dla osób pracujących umysłowo. Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów jest również niskokaloryczny. Wspiera układ nerwowy i układ hormonalny, dzięki witaminie B12 wpływa na wytwarzanie krwinek czerwonych. Ciecierzyca poza tym, że jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Kiełbasa to również źródło białka, jest bogata w witaminy z grupy B oraz fosfor, żelazo i cynk. Pietruszka jest bogatym źródłem wit. C, prowitaminy A oraz antyoksydantów. Poprawia i reguluje trawienie, niweluje wzdęcia, poprawia odporność, usuwa nadmiar wody z organizmu.