Polędwica wołowa w sosie pieprzowym z zapiekanymi ziemniakami

Polędwica wołowa w sosie pieprzowym z zapiekanymi ziemniakami

Pełnowartościowa, bezglutenowa, wysokoenergetyczna.Wskazana dla osób z wysoką aktywnością przy komputerze i wysiłkiem fizycznym.

Składniki z Boxa

  • polędwica wołowa
  • cebula szalotka
  • świeży rozmaryn
  • marynowany zielony pieprz
  • śmietana 30%
  • ziemniaki
  • czosnek
  • świeży szpinak
  • czerwone wino wytrawne
  • potrzebujesz mieć w domu:  arkusz papieru do pieczenia, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy lub słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Wołowina posiada wysokiej jakości białko, dostarcza sporo łatwo przyswajalnego żelaza oraz kreatynę, która zwiększa zdolności wysiłkowe podczas treningu. Ziemniaki to źródło węglowodanów, błonnika oraz wit. C i potasu, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego i wspomagają odporność. Tymianek ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.  Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę wątroby. Szpinak ma właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i chroni przed miażdżycą dzięki zawartości przeciwutleniaczy: flawonoidów, karotenów, witamin C i A.