Shakshuka z wołowiną

Shakshuka z wołowiną

Białkowo – tłuszczowa, bezglutenowa, bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla dzieci, dla osób aktywnych umysłowo, dla dbających o budowę masy mięśniowej.

Składniki z Boxa

  • roastbeef lub antrykot wołowy
  • naturalny bulion wołowy w płynie
  • bakłażan
  • pomidory w sosie własnym
  • cebula
  • czosnek
  • papryczka chili (do wykorzystania opcjonalnie)
  • kmin rzymski
  • cynamon
  • koncentrat pomidorowy BIO
  • jaja kurze BIO
  • oliwa z oliwek z Krety
  • natka pietruszki
  • pasta tahini
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól.

Potrzebny sprzęt

blaszka/naczynie żaroodporne, patelnia, piekarnik

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • jaja kurze
  • seler
  • sezam

Opinia dietetyka

Wołowina to źródło białka, łatwo przyswajalnego żelaza oraz kreatyny, wspomagającej wydolność fizyczną organizmu. Jaja to również skarbnica wzorcowego dla organizmu białka ale również tłuszczu, witamin, soli mineralnych i cholesterolu, ważnych składników dla prawidłowego wzrostu oraz rozwoju młodych organizmów. Pomidory zawierają wit. E, która wraz z likopenem wpływa na kondycję skóry i oczu. Pasta tahini to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, oraz sezamina, która poprawia zdolności poznawcze i pamięć. Bakłażan posiada właściwości detoksykacyjne, dzięki zawartości błonnika poprawia przemianę materii.