Wegańska sałatka z awokado

Wegańska sałatka z awokado

Bezglutenowe, bezlaktozowe, niskowęglowodanowe danie. Wskazane dla osób w każdym wieku dla poprawy zdrowia, witalności, energii.

Składniki z Boxa

  • awokado
  • orzechy włoskie
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • czerwona cebula
  • oliwa z pestek winogron
  • syrop klonowy Premium
  • papryczki chilli
  • cytryny
  • kiełki słonecznika
  • kiełki buraka lub młode listki buraka

Potrzebny sprzęt

miska, obieraczka do warzyw

Czas przygotowania

10 minut (20 minut marynowanie)

Alergeny

  • orzechy włoskie
 

Opinia dietetyka

Awokado jest bogatym źródłem zdrowotnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i 6 jak orzechy włoskie. Jest w nim też dużo potasu, który czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witaminy z grupy B, szczególnie cenny dla kobiet kwas foliowy. Jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy, ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. W kiełkach jest wszystko co najlepsze, dostarczają niewiele kalorii i nie mają właściwości wzdymających, chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom oraz regulują trawienie. Doskonale wpływają na włosy i paznokcie. Regenerują i odmładzają.