Łosoś teriyaki na jarmużu z pęczakiem

Łosoś teriyaki na jarmużu z pęczakiem

Pełnowartościowa, bezlaktozowa, niskotłuszczowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, dla osób z wytężonym wysiłkiem umysłowym, dla osób przemęczonych fizycznie i psychicznie.

Składniki z Boxa

  • filety z łososia bez skóry
  • jasny sos sojowy
  • świeży imbir
  • miód
  • pęczak BIO
  • jarmuż
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

durszlak, garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten
  • ryba
  • soja

Opinia dietetyka

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w łososiu wspomagają wszystkie komórki ciała, gdyż regenerują ich błony komórkowe. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem. Przede wszystkim to źródło białka. Pęczak to dobre źródło węglowodanów i witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera dużo niacyny, która uczestniczy w przemianach metabolicznych. Dzięki zawartości siarki jarmuż podkręca w wątrobie wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych substancji. Imbir wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności.