Placek ziemniaczany z kurkami

Placek ziemniaczany z sosem kurkowym

Sezonowa wegetariańska, bezglutenowa potrawa wskazana dla osób z niedoborami minerałów i witamin C oraz B, dla osób z nadciśnieniem.

Składniki z Boxa

  • świeże kurki (2 os -ok 200g, BOX Rodzinny - ok 400g)
  • obrane surowe ziemniaki
  • śmietanka 30%
  • białe wytrawne wino
  • świeży rozmaryn
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • szalotka
  • natka pietruszki (farm to table)
  • czosnek
  • jaja kurze
  • biała cebula
  • majeranek
  • mąka ziemniaczana
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej roślinny do smażenia

Potrzebny sprzęt

patelnia, tarka, wyciskarka do czosnku

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler
  • laktoza
  • jaja kurze

Opinia dietetyka

Ziemniaki oprócz tego, że są źródłem węglowodanów i są prawdziwą bombą witamin  A, B1, B2, B6, D, E, H, K oraz PP i minerałów: głównie potasu oraz siarki, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fluoru, manganu i jodu. Kurki są bogatym źródłem b-karotenu, witaminy B1 oraz mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne wzmocnione dodatkowo obecnością czosnku. Natka pietruszki to kolejne warzywo w tym daniu, które zawiera znaczne ilości witaminy C oraz żelaza.