Słodko ostre wegańskie żółte curry z ananasem

Słodko ostre wegańskie żółte curry z ananasem

Pełnowartościowe wegańskie curry. To bezglutenowe danie jest bogate w różnorodne składniki odżywcze. Danie może być bardzo łagodne lub podkręcone ostrą chili. Polecamy je całej rodzinie a w szczególności osobom, które chcą spożywać zdrowe źródła białka roślinnego i chcą dostarczyć organizmowi błonnika, witamin i minerałów.

Składniki z Boxa

  • żółta pasta curry
  • naturalne mleko kokosowe (86% ekstraktu z kokosa) bez sztucznych dodatków
  • tofu
  • świeży ananas
  • brokuł
  • cukinia farm-to-table
  • ryż jaśminowy
  • proszek curry
  • szalotka
  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • olej kokosowy
  • cukier brązowy

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia lub wook

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • brak

Opinia dietetyka

Tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Imbir zawarty w paście curry wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności. Kwasy zawarte w mleku kokosowym działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Ananas ma dużą zawartość witaminy C i zawiera bromelainę-unikalny enzym występujący w ananasie, który pomaga w trawieniu białek wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Jednakże warto zwrócić uwagę na ilość używanego oleju i soli przy przygotowaniu dania, aby utrzymać równowagę dietetyczną.rokuły zawierają antyoksydanty, które hamują proces starzenia się. Dzięki bogatej zawartości przypraw danie skutecznie podkręci metabolizm i usprawni pracę układu trawiennego.