Wegańskie noodle somen z chrupiącym tofu

Wegańskie noodle somen z chrupiącym tofu

Wegański i pełnowartościowy bezlaktozowy posiłek w stylu japońskim z długim makaronem idealnym do siorbania. Delikatnie pikantna potrawa polecana dla całej rodziny, szczególnie polecana na wsparcie odporności.

Składniki z Boxa

  • japoński makaron somen
  • japoński sos sojowy
  • olej sezamowy
  • imbir
  • suszone papryczki chili
  • cebule dymki
  • czosnek
  • tofu naturalne
  • skrobia z tapioki
  • rzodkiewki
  • zielony ogórek
  • świeża kolendra
  • limonka
  • cukier trzcinowy
  • potrzebujesz mieć w domu: czarny pieprz, 1-2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

durszlak, garnek, głęboka patelnia lub wok, piekarnik, naczynie żaroodporne lub papier do pieczenia, tarka

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • gluten
  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

To wegańskie lekkie danie idealnie nadaje się na późniejszą kolację lub na posiłek przed i potreningowy, dzięki energii dostarczonej przez makaron. Rzodkiewki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi i wspomagają pracę układu trawiennego a zwłaszcza wątroby. Danie dzięki dużej zawartości czosnku i imbiru oraz chili zwiększy naszą odporność na bakterie i wirusy. Tofu jako zamiennik mięsa dostarczy nam białka i aminokwasów egzogennych, ma w swoim składzie fitoestrogeny wskazane kobietom w profilaktyce raka piersi.