Wegetariańskie lasagne z grzybami i jarmużem

Wegetariańskie lasagne z kurkami, jarmużem i serem pleśniowym

Kultowe danie kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej z wykorzystaniem sezonowych składników. Wskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym i dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • świeże grzyby (boczniaki lub kurki lub podgrzybki
  • jarmuż
  • pieczarki
  • por
  • ser pleśniowy
  • bułka tarta premium
  • włoski makaron lasagne
  • tymianek
  • czosnek
  • mleko
  • mąka pszenna BIO
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz.

Potrzebny sprzęt

garnek, dwie patelnie, durszlak lub  łyżka cedzakowa, naczynie żaroodporne

Czas przygotowania

wykonanie 30 minut + pieczenie w piekarniku 40 minut

Alergeny

gluten, laktoza

Opinia dietetyka

Danie obfituje w składniki mineralne potrzebne do prawidłowego rozwoju układu kostnego i nerwowego. Jarmuż, który jest rodzimym "superfood-em", bogaty w witaminy C B i K (rzadko występującej w innych warzywach). Witamina K jest wskazana w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego. Jarmuż jest ponadto bogaty w cenne pierwiastki: magnez, żelazo, cynk i fosfor. Ser pleśniowy to bogate źródło fosforu i wapnia – budulców kości i zębów oraz witamin, min. A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K. Grzyby zawierają dużą ilość potasu, wskazanego dla osób z nadciśnieniem. Makaron to doskonałe źródło energii.