Maślana wieprzowina z kasztanami i brukselką

Maślana wieprzowina z kasztanami i brukselką

Potrawa pełnowartościowa, bezglutenowa. Wskazana dla osób z umiarkowaną aktywnością fizyczną, które dbają o stabilny poziom glukozy we krwi.

Składniki z Boxa

  • schab wieprzowy w maślanej marynacie
  • smalec gęsi
  • oliwa z oliwek z Krety
  • czerwona cebula
  • brukselka
  • świeża szałwia
  • kasztany jadalne
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • białe wino wytrawne
  • potrzebujesz mieć w domu:  sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Wieprzowina to źródło wielu witamin oraz łatwo przyswajalnego białka. Smalec posiada kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu, kwasy jednonienasycone w tym kwas oleinowy, który znajdziemy w polecanej oliwie z oliwek, oraz kwas linolowy, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Jest także źródłem wit. D. Dzięki zawartości sulforafanu brukselka ma działanie przeciwnowotworowe. Posiada kwas foliowy, który wspomaga ruchliwość plemników oraz prawidłowy rozwój płodu. Kasztany natomiast zawierają w sobie węglowodany, dzięki czemu są cennym źródłem energii, oraz potas i fosfor. Potas bierze udział w procesach budowy aminokwasów i białek, kontroluje pracę mięśni i mięśnia sercowego, a fosfor odpowiada za mocne kości.