Potrzebny sprzęt
patelnia
Czas przygotowania
30 minut
Alergeny
- gluten
- jajo kurze
- laktoza
Opinia dietetyka
Ciecierzyca jest skarbnicą białka, węglowodanów i błonnika, dzięki temu zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jajka to bogate źródło białka, witamin A, E, D i K oraz składników mineralnych, a występujące w żółtku beta-karoten i luteina, chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i poprawia widzenie. Limonka jest cennym źródłem witaminy C oraz bioflawonoidów, wspomaga pracę układu odpornościowego, nerwowego oraz pomaga w likwidacji przebarwień skóry. Awokado jest bogatym źródłem zdrowotnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i 6 jak orzechy włoskie. Jest w nim też dużo potasu, który czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witaminy z grupy B, szczególnie cenny dla kobiet kwas foliowy. Jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy, ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Bułki prócz węglowodanów mają w składzie drożdże, które będą pomocne przy problemach z włosami i skórą.