Polędwiczka wieprzowa marynowana w cydrze, puree z selera i pietruszki, karmelizowane jabłko

Polędwiczka wieprzowa marynowana w cydrze, puree z selera i pietruszki, karmelizowane jabłko

Bezglutenowa, niskokaloryczna. Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • polędwiczka wieprzowa marynowana w cydrze (ok 400g - 2os, 800g Box Rodzinny)
  • jabłka
  • cukier puder
  • pietruszka
  • seler
  • mleko
  • liście laurowe
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy)

Potrzebny sprzęt

blender, folia aluminiowa, garnek, patelnia, papier do pieczenia, piekarnik, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler
  • siarczyny w cydrze

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest bogata w białko, w witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ze względu na niski poziom sodu spożycie mięsa nie wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi. Cydr jabłkowy zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed chorobą niedokrwienną serca oraz podnoszą aktywność immunologiczną organizmu. Niskokaloryczne puree z pietruszki i selera złagodzi nerwobóle poprawi trawienie oraz odtruje organizm i dostarczy potężnej dawki witaminy C, z grupy B i E.