Mule w białym winie po belgijsku

Mule w białym winie po belgijsku

Małże są uznawane za afrodyzjak i od dziesiątek lat goszczą na romantyczych kolacjach. Nasza propozycja doskonale sprawdzi się na romatycznej kolacji ze wspólnym gotowaniem. Zrobicie je w ok 15 minut.

Składniki z Boxa

  • świeże małże
  • śmietanka 30%
  • czosnek
  • szalotka
  • chili
  • oliwa z oliwek z Krety
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • potrzebujesz mieć w domu: 100ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, pieczywo

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub garnek

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

skorupiaki, siarczyny w białym winie, laktoza

Opinia dietetyka

Mule są źródłem pełnowartościowego białka, należą do produktów niskotłuszczowych oraz niskocholesterolowych, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega- 3 tak jak oliwa z oliwek. Mają one korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy: zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Mule to bogactwo witamin i minerałów tj.: wit. B12, która warunkuje prawidłowe funkcje nerwowe, niweluje uczucie zmęczenia i senność; selen, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji, są też źródłem fosforu i żelaza. W czosnku znajdują się rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel) oraz olejki eteryczne bogate w siarczki. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Śmietanka jest dobrym źródłem wapnia, fosforu, które wpływają korzystnie na kości i zęby.