Potrzebny sprzęt
głęboka patelnia lub garnek
Czas przygotowania
15 minut
Alergeny
skorupiaki, siarczyny w białym winie, laktoza
Opinia dietetyka
Mule są źródłem pełnowartościowego białka, należą do produktów niskotłuszczowych oraz niskocholesterolowych, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega- 3 tak jak oliwa z oliwek. Mają one korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy: zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Mule to bogactwo witamin i minerałów tj.: wit. B12, która warunkuje prawidłowe funkcje nerwowe, niweluje uczucie zmęczenia i senność; selen, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji, są też źródłem fosforu i żelaza. Ser Roquefort ma silne właściwości przeciwzapalne i jest bogatym źródłem minerałów (wapnia, fosforu i potasu) i witamin z grupy B. W czosnku znajdują się rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel) oraz olejki eteryczne bogate w siarczki. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.