Mule w białym winie z serem Roquefort

Mule w białym winie z serem roquefort

Zdrowe i pyszne danie bogate w witaminy z grupy B. Idealna propozycja na wyjątkową kolację. Małże są uznawane za afrodyzjak i od dziesiątek lat goszczą na romantycznych kolacjach. Zrobicie je w ok 15 minut.

Składniki z Boxa

  • świeże małże
  • śmietanka 30%
  • czosnek
  • szalotka
  • francuski owczy ser pleśniowy Roquefort
  • oliwa z oliwek z Krety
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • białe wino
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, pieczywo

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub garnek

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

skorupiaki, siarczyny w białym winie, laktoza

Opinia dietetyka

Mule są źródłem pełnowartościowego białka, należą do produktów niskotłuszczowych oraz niskocholesterolowych, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega- 3 tak jak oliwa z oliwek. Mają one korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy: zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Mule to bogactwo witamin i minerałów tj.: wit. B12, która warunkuje prawidłowe funkcje nerwowe, niweluje uczucie zmęczenia i senność; selen, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji, są też źródłem fosforu i żelaza. Ser Roquefort ma silne właściwości przeciwzapalne i jest bogatym źródłem minerałów (wapnia, fosforu i potasu) i witamin z grupy B. W czosnku znajdują się rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel) oraz olejki eteryczne bogate w siarczki. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.