Filet z kurczaka zagrodowego ze szparagami z gremolatą i pieczonymi ziemniakami

Filet z kurczaka zagrodowego ze szparagami z gremolatą i pieczonymi ziemniakami

Sezonowe, pełnowartościowe bezlaktozowe i bezglutenowe danie dla całej rodziny. Danie wskazane dla osób pracujących przy komputerze, narażonych na stres. Jako posiłek po treningu dla budowania masy mięśniowej.

Składniki z Boxa

  • filet z kurczaka zagrodowego lub podobny z chowu bez antybiotyków w tymiankowej marynacie (2os - ok 400g, BOX Rodzinny ok 750g)
  • świeże zielone szparagi (lub fasolka szparagowa)
  • młode ziemniaki
  • świeży rozmaryn
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz czarny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oleju rzepakowego

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

45 minut

Alergeny

  • siarczyny w białym winie (z marynaty)

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka, to źródło łatwoprzyswajalnego białka. Jest lekkostrawne o niskiej zawartości tłuszczu. Zawarte w czosnku, natce pietruszki, rozmarynie i cytrynie substancje mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Potrawa dzięki szparagom (lub fasolce szparagowej) jest bogata w sole mineralne tj. kwas foliowy , wit. B6 i żelazo, co szczególnie wpływa pozytywnie na osoby ze skłonnościami do niedokrwistości.