Fusilli bezglutenowe w sosie z białego wina i świeżych warzyw z bazylią BIO

Fusilli bezglutenowe w sosie z białego wina i świeżych warzyw z bazylią BIO

Bezglutenowa, niskobiałkowa, niskotłuszczowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek przed treningowy, dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, dla osób narażonych na przewlekły stres.

Składniki z Boxa

  • fusilli bezglutenowe
  • bakłażan
  • cukinia
  • świeże pomidory
  • czosnek
  • doniczka świeżej bazylii BIO
  • białe wytrawne wino
  • ser Grana Padano PDO
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, ręcznik papierowy, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • siarczyny w białym winie

Opinia dietetyka

Danie działa korzystnie na kondycję psychiczną. Cukinia to bogactwo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, oraz uczestniczą w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów. Gryka w makaronie posiada dużą ilość soli mineralnych, zawiera wapń, fosfor, magnez podnoszące odporność, a także żelazo, cynk oraz jod. Jest dobrym źródłem rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne. Pomidory zapewnią dodatkowo podaż obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz antynowotworowego likopenu a oliwa z oliwek zapewni obecność zdrowotnych tłuszczy omega 3.