Łosoś z sosem porowym i ziemniaczane fusie

Łosoś z sosem porowym i ziemniaczane fusie

Pyszne połączenie polskiej kuchni regionalnej i międzynarodowej. Pełnowartościowa, przepyszna i zdrowa,  świetnie zbilansowana potrawa. Wpływa korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy.

Składniki z Boxa

  • łosoś norweski filet ze skórą ok 300g 2os, 550g - BOX Rodzinny
  • irlandzki cheddar
  • por
  • śmietanka 30%
  • ziemniaki
  • cytryna
  • mąka pszenna bio (lub mąka ziemniaczana w wersji bezglutenowej)
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tłuczek do ziemniaków

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • gluten (z mąką pszenną), bez glutenu (z mąką ziemniaczaną)
  • laktoza

Opinia dietetyka

Większość składników zawartych w tym daniu wykazuje właściwości obniżające ciśnienie tętnicze.  Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu, które obniżają poziom złego cholesterolu, w daniu znajduje się duża ilość pora, które zawierają obniżającą ciśnienie tętnicze alliacynę. Łosoś zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, jedne z najważniejszych składników zdrowej diety, poprawiających funkcje serca i mózgu. Zawiera również białko, wit D oraz antyoksydacyjny selen. Cheddar dostarczy drogocennego wapnia.