Kurczak yakitori z ryżem

Kurczak yakitori z ryżem

Pełnowartościowa, bezlaktozowa i bezglutenowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych po treningu, dla osób pracujących umysłowo.

Składniki z Boxa

  • bioderka z kurczaka zagrodowego
  • cebula dymka
  • olej rzepakowy BIO
  • ryż basmati Punjabi premium
  • patyczki do szaszłyków
  • naturalny bulion drobiowy w płynie
  • biały cukier
  • jasny sos sojowy
  • świeży imbir
  • japoński mirin
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

duża patelnia (najlepiej grillowa)

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler
  • soja

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka dostarczy sporo łatwo przyswajalnego białka. Ryż basmati to źródło węglowodanów złożonych o średnim indeksie glikemicznym, dlatego pomimo że jest biały nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Imbir ma działanie moczopędne, usuwa nadmiar wody nagromadzonej w tkankach, ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Dzięki właściwościom rozgrzewającym imbir jest świetnym antidotum dla zmarzluchów. Sos sojowy jest bogaty w antyoksydanty, izoflawonoidy, które mają znaczący wpływ na układ hormonalny kobiety i mogą pomóc w łagodzeniu oznak menopauzy. Sos sojowy zawiera także tłuszcze, błonnik, cukry, witaminę B6 oraz minerały: magnez, potas, sód, wapń i żelazo.