Massman curry z wołowiną

Massman curry z wołowiną

Pełnowartościowa, bezglutenowa, bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i po treningowy.

Składniki z Boxa

  • wołowina (roastbeef lub antrykot)
  • olej rzepakowy BIO
  • pasta massman curry
  • naturalny bulion wołowy w płynie
  • mleko kokosowe (85% ekstraktu z kokosa)
  • naturalne masło orzechowe z orzechów ziemnych (100% orzechów)
  • pasta z tamaryndowca
  • tajski sos rybny
  • cukier brązowy
  • ziemniaki
  • marchew
  • cebula szalotka
  • limonka
  • orzeszki ziemne
  • świeża kolendra
  • ryż basmati premium Punjabi

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • orzechy ziemne
  • seler
  • sos rybny

Opinia dietetyka

Orzechy arachidowe oraz masło orzechowe są bogate w bioaktywne składniki, takie jak: flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, alkaloidy, koenzym Q10 czy resweratrol, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób neurodegeneracyjnych. Mleko kokosowe posiada podobne właściwości jak orzechy, a także wpływa na wzrost przyswajania wapnia (Ca), korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych w organizmie. Wołowina to pełnowartościowe białko, jest bogata w L-karnitynę, która wspomaga wytrzymałość i regenerację po wysiłku.