Saag tofu

Saag tofu

Potrawa bezglutenowa, pełnowartościowa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek okołotreningowy, dla osób pracujących przy komputerze, dla dzieci i kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • czarny ryż BIO
  • tofu naturalne
  • pieprz cayenne
  • mielona kolendra
  • koper włoski
  • kmin rzymski
  • skrobia kukurydziana BIO
  • jogurt grecki
  • młody szpinak
  • suszona papryczka chili
  • świeży imbir
  • czerwona cebula
  • rodzynki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2-3 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy)

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, patelnia, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • soja

Opinia dietetyka

Tofu jest bogate w pełnowartościowe białko roślinne, wapń i fosfor, składników potrzebnych do budowy mięśni, kości i zębów a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Ryż czerwony to źródło węglowodanów. W łupince zawiera prozdrowotnie barwniki tzw. proantocyjanidami, pozwalają one: zwalczać stany zapalne, chronić naczynia krwionośne i korzystnie wpływać na wzrok. Posiada wraz ze szpinakiem wyższą ilość żelaza niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Czosnek i imbir mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne a zawartość dużej ilosci przypraw poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm.