Wegetariańske risotto z boczniakami i świeżym szpinakiem

Wegetariańskie risotto z boczniakami i świeżym szpinakiem

Wegetariańska pełnowartościowa bezglutenowa i bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • boczniaki
  • świeży szpinak
  • ryż arborio
  • ser parmezan DOP
  • białe wytrawne wino włoskie
  • czosnek
  • czerwona cebula
  • cebula dymka
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • oregano
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • seler

Opinia dietetyka

Ryż Arborio podobnie jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii, pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Boczniaki są bogate w błonnik i zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają komplet witamin z grupy B, wit. C, obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Szpinak ma właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i chroni przed miażdżycą dzięki zawartości przeciwutleniaczy: flawonoidów, karotenów, witamin C i A. Parmezan jest źródłem pełnowartościowego białka, jest bogaty w wapń a  także  fosfor, cynk, magnez, miedzi i selen. Pod kątem witamin ser parmezan bryluje jako bardzo dobre źródło witamin B12 i B2 oraz A czosnek i cebula wpływają na zwiększenie odporności.