Wegańskie żółte curry z makaronem udon i tofu

Wegańskie żółte curry z makaronem udon i tofu

Pełnowartościowe wegańskie curry to danie bezlaktozowe i wysokoenergetyczne. Potrawa Wskazana dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo, jako posiłek przed treningiem.

Składniki z Boxa

  • żółta pasta curry
  • mleko kokosowe (85% ekstraktu z kokosa)
  • świeży makaron udon
  • tofu naturalne
  • fasolka szparagowa
  • świeża kolendra
  • cebula dymka
  • pieczarki
  • cebula
  • olej słonecznikowy BIO
  • orzeszki ziemne
  • limonka

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • gluten
  • soja
  • orzechy ziemne

Opinia dietetyka

Tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Imbir zawarty w paście curry wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności. Kwasy zawarte w mleku kokosowym działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Orzechy ziemne posiadają witaminę B3 (niacynę), która wspomaga układ nerwowy – koi nerwy, łagodzi stres. Makaron, który jest źródłem węglowodanów doda organizmowi energii. Fasolka, groszek lub brokuły zawierają antyoksydanty, które hamują proces starzenia się. Dzięki bogatej zawartości przypraw danie skutecznie podkręci metabolizm i usprawni pracę układu trawiennego.