De Volaille z kurczaka kukurydzianego z gotowaną kukurydzą na puree z kalafiora

De Volaille z kurczaka kukurydzianego z gotowaną kukurydzą na puree z kalafiora

Pełnowartościowa i wysokoenergetyczna potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, dla dzieci, dla osób narażonych na stres.

Składniki z Boxa

  • filety z kurczaka kukurydzianego
  • świeża kukurydza
  • kalafior
  • jaja ekologiczne
  • bułka tarta
  • mąka pszenna BIO
  • olej słonecznikowy
  • masło
  • świeża szałwia
  • patyczki do kukurydzy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

blender, dwa garnki, patelnia, piekarnik, tłuczek do mięsa

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • jaja

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka i jaja to źródło pełnej gamy aminokwasów. Kurczak kukurydziany jest jednym z najzdrowszych gatunków drobiu, hodowany z dostępem do światła dziennego, minimum 50% karmy stanowi kukurydza bez GMO. Kukurydza to źródło lekkostrawnych węglowodanów, bogata jest w witaminę A oraz selen, które wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz pracę tarczycy. Masło oraz jaja to bogactwo witamin: A i E oraz D i K, wit. niezbędnych do życia. Olej słonecznikowy to źródło witaminy E, która zalicza się do przeciwutleniaczy. Opóźnia procesy starzenia się organizmu. Kalafior to to bogate źródło witaminy C i potasu ponadto zawiera izotiocyjany, które posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów w żołądku. Ponadto ma potwierdzone naukowo działanie przeciwnowotworowe (szczególnie przeciw rakowi prostaty). Szałwia natomiast ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe i pamięć.