Łosoś z rzodkiewkami i groszkiem umami, talarki z ziemniaków

Łosoś z rzodkiewkami i groszkiem umami, talarki z ziemniaków

Potrawa bezglutenowa, pełnowartościowa. Wskazana dla osób dbających o serce, dla osób z nadciśnieniem.

Składniki z Boxa

  • filet z łososia (ok 300g - 2 os, ok 550G BOX Rodzinny)
  • rzodkiewki z łodygami (w daniu wykorzystujemy całą roślinę)
  • zielony groszek
  • ziemniaki
  • kapary
  • jasna pasta miso
  • musztarda Dijon
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, olej rzepakowy do smażenia

Potrzebny sprzęt

piekarnik, 1 lub dwie patelnie, papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gorczyca
  • siarczyny w occie winnym (w musztardzie)
  • soja w miso
  • ryba

Opinia dietetyka

Łosoś jest źródłem składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E. Zawarte w rybie oraz w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają układ nerwowy, redukują ryzyko chorób nowotworowych, zmniejszają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, podobne działanie ma marchewka, która dodatkowo poprawia kondycje naszej skóry. Ziemniaki i rzodkiewki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi, ponadto rzodkiewki wspomagają pracę układu trawiennego a zwłaszcza wątroby. Zielony groszek wzmocni naszą odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.