Wegetariańskie ekologiczne spaghetti alla bolognese

Wegetariańskie ekologiczne spaghetti alla bolognese

Wegetariańska wersja kultowego Dania. To pełnowartościowe, zbilansowane danie polecamy całej rodzinie, w szczególności wskazane jest dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, w profilaktyce antynowotworowej, kobietom w ciąży oraz osobom z podwyższonym poziomem złego cholesterolu.

Składniki z Boxa

  • makaron spaghetti BIO
  • pomidory krojone w sosie własnym BIO
  • sucha soczewica BIO
  • nać selera
  • marchewka
  • natka pietruszki
  • ser grana padano DOP
  • cebula
  • czosnek
  • świeży tymianek
  • ocet balsamiczny IGP z Modeny
  • cukier brązowy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • siarczyny w occie balsamicznym
  • seler

Opinia dietetyka

Danie jest bardzo bogate w potas zawarty w pomidorach i soczewicy.  Soczewica zawiera ponadto dużo błonnika, kwasu foliowego oraz tanin, które spowalniają proces podziału komórek nowotworowych oraz jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Pomidory zapewnią dodatkowo oprócz obniżającego ciśnienie potasu, podaż antynowotworowego likopenu a oliwa z oliwek zapewni obecność zdrowotnych tłuszczy omega 3. Marchew dostarczy beta-karotenu a seler cennych minerałów oraz witamin E, C i z grupy B w tym kwasu foliowego.