Gulasz wieprzowy z domowymi kluskami śląskimi i buraczkami

Gulasz wieprzowy z domowymi kluskami śląskimi i buraczkami

Pełnowartościowa, wysokoenergetyczna i bogatobiałkowa potrawa. Wskazana dla aktywnych fizycznie, jak i dla osób o wzmożonym wysiłku umysłowym.

Składniki z Boxa

  • mięso wieprzowe z łopatki (chów bez antybiotyków)
  • naturalny bulion warzywny
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana BIO
  • jaja BIO
  • gotowane buraki
  • masło
  • cytryna
  • cebula
  • liście laurowe
  • czarny pieprz
  • smalec wieprzowy
  • świeży tymianek
  • marchew
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, łyżkę mąki pszennej

Potrzebny sprzęt

2 garnki, naczynie żaroodporne, patelnia, tarka, tłuczek do ziemniaków

Czas przygotowania

100 minut

Alergeny

  • gluten
  • seler
  • jaja kurze

Opinia dietetyka

Ziemniaki, to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, zawierają dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Błonnik, występujący w ziemniakach, ułatwia trawienie, chroni serce. Wieprzowina to źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu, zwiera cenne żelazo oraz cynk, który wpływa na skórę, włosy, paznokcie oraz wspomaga leczenie trądziku. Marchewka wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację oraz wzrok. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych, azotany obecne w burakach podnoszą wydolność organizmu dzięki zmniejszeniu ilości tlenu potrzebnego podczas wysiłku mięśni.