Ragu wołowe z ricottą

Ragu wołowe z ricottą

Danie wielokulturowe, łączące smaki włoskie i francuskie, z dodatkiem afrykańskiej nuty. Wskazane dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym oraz o niskim poziomie żelaza.

Składniki z Boxa

 
  • mielone mięso wołowe
  • włoski makaron lasagne
  • włoski ser ricotta
  • cebula
  • czosnek
  • cytryna
  • sriracha
  • pomidorki cherry
  • koper włoski
  • czerwone wytrawne wino
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, dwie łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, recznik papierowy, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

Potrawa z dużą zawartością białka, zdrowego tłuszczu i niską zawartością węglowodanów. Zapewni wolne uwalnianie energii przez kilka godzin, bez spadku energii. Dzięki sporej zawartości żelaza wołowina wpływa pozytywnie na krew, a dzięki kreatynie zawartej w mięsie zwiększa się zdolność wysiłkowa organizmu. Ricotta wytwarzana z serwatki pozytywnie wpłynie na budowanie masy mięśniowej, a oliwa z oliwek dostarczy witamin życia A,D,E,K.