Tymiankowy kurczak w białym winie, imbirowe szparagi, młode ziemniaki

Tymiankowy kurczak w białym winie, imbirowe szparagi, młode ziemniaki

Sezonowe, pełnowartościowe bezlaktozowe i bezglutenowe danie dla całej rodziny. Mięso z kurczaka w tym daniu marynujemy dla Was przez 24 godziny dla uzyskania najlepszego smaku i aromatu. Danie wskazane dla osób pracujących przy komputerze, narażonych na stres. Jako posiłek po treningu dla budowania masy mięśniowej.

Składniki z Boxa

  • filet z kurczaka w tymiankowej marynacie z białym winem
  • świeże zielone szparagi
  • młode ziemniaki
  • olej rzepakowy BIO
  • oliwa z pestek winogron
  • świeży imbir
  • czosnek
  • świeży koperek
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • siarczyny w białym winie do marynaty

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka, to źródło łatwoprzyswajalnego białka. Jest lekkostrawne o niskiej zawartości tłuszczu.Zawarte w imbirze i czosnku substancje mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.Potrawa dzięki szparagom jest bogata w sole mineralne tj. kwas foliowy , wit. B6 i żelazo, co szczególnie wpływa pozytywnie na osoby ze skłonnościami do niedokrwistości.