Sałatka z zielonych i białych szparagów z sosem cytrusowym

Sałatka z zielonych i białych szparagów z sosem cytrusowym

Wyjątkowa, sezonowa sałatka ze szparagów. Danie, które poszerzy Twoje kulinarne horyzonty.

Składniki z Boxa

  • białe szparagi
  • zielone szparagi
  • graperfuit
  • pomarańcza
  • cytryny
  • jabłka
  • ekstrakt z wanilii BIO
  • świeża mięta
  • dymka
  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek extra virgin z PDO z Krety
  • miód
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • miód

Opinia dietetyka

Sałatka wskazana osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, dla osób skłonnych do anemii, dla osób ze słabymi naczyniami krwionośnymi. Szparagi zawierają dużo witamin: A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to posiada dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega pękaniu naczyń włosowatych, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, wzmacnia odporność. Działa moczopędnie. Jogurt naturalny zawiera żywe szczepy bakterii acidofilnych, które zmieniają mikroflorę bakteryjną w jelitach, polepszając proces trawienia. Bakterie probiotyczne pomagają redukować stany zapalne. Wysoka zawartość fosforu i wapnia, pozwala spowolnić proces naturalnego osłabiania tkanki kostnej. Cytryna zawiera witaminę C, wspierającą odporność, ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie tejże witaminy C i uszczelnia naczynia krwionośne.