Tikka Masala z kurczakiem zagrodowym

Tikka Masala z kurczakiem zagrodowym

Aromatyczne, aksamitne danie kuchni indyjskiej z najwyższej jakości kurczakiem zagrodowym. Zbilansowana pełnowartościowa potrawa w łagodnej wersji dla całej rodziny, szczególnie polecana dla osób aktywnych fizycznie.

Składniki z Boxa

  • filet z piersi kurczaka zagrodowego w marynacie
  • przecier pomidorowy
  • biała cebula
  • czosnek
  • świeży imbir
  • kardamon
  • kmin rzymski
  • kolendra mielona
  • kurkuma
  • asafetyda
  • słodka papryka
  • świeża kolendra
  • śmietanka kremowa
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • chlebki pita
  • potrzebujesz mieć w domu: 3 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy), sól

Potrzebny sprzęt

dwie patelnie

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • gluten

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka dostarczy pełnowartościowego białka. Chlebek pita to źródło węglowodanów dostarczających energię. Bogactwo zawartych w potrawie przypraw, czosnku i imbiru podkręcą nasz metabolizm. W przetworzonych pomidorach znajduje się cenny związek likopen, który działa przeciwnowotworowo oraz potas niezbędny pierwiastek do utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego. Kolendra pomaga na utrudnione trawienie, poprawę apetytu, uspokojenie, a także w zatruciach pokarmowych. W daniu znajduje się spora ilość imbiru, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Imbir poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności.